wtorek, 18 września 2012
Ciasto z truskawkami i masą kokosową
Sezon na truskawki już dawno zakończony, ale w sklepach można je znaleźć! Uwielbiam je! A kokos z truskawkami komponuje się idealnie:) Dlatego polecam to ciasto wszystkim którzy kochają truskawki i kokos!
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki wody
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać aż do rozbicia cukru. Następnie dodać żółta,wymieszać do gładkiej masy. Dodać mąkę, wymieszać. Blachę o wymiarach 33x20 wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem/margaryną. Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut.
Masa kokosowa:
100g wiórek kokosowych
pół szklanki mleka
4 łyżki cukru
250g margaryny
Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać cukier, a następnie wiórka. Odstawić do ostygnięcia. Następnie zmiksować margarynę i dodać wiórka z mlekiem.
Dodatkowo:
4 wafle
powidło śliwkowe
truskawki
polewa ( użyłam gotowej z orzechami)
Składanie:
2 wafle posmarować powidłami, przykryć czystymi.Biszkopt przekroić na pół wysmarować masą dodać truskawki, przykryć. Obie strony biszkoptu wysmarować masą , nałożyć wafle. Następnie polać polewą.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o jakie fajne ciacho puchate
OdpowiedzUsuń