niedziela, 23 września 2012

Ciasto z jabłkami pod kokosową bezą


Nie oderwiecie się od tego ciasta! Sama nie przypuszczałam że wyjdzie takie dobre. Wczoraj wieczorem zrobiłam a dziś zostały może z 4 kawałki.

Składniki:
200g miękkiego masła
170g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
200g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g mąki ziemniaczanej
6 łyżek jogurtu naturalnego
poza tym:
1 kg jabłek
3 białka
140g cukru
160g wiórków kokosowych
+ likier kokosowy

Okrągłą formę o średnicy 26  cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać masło, cukier, ekstrakt waniliowy, a następnie po jednym wbijać jajka czekając, aż każde z nich się wmiesza w masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a na koniec wmieszać jogurt naturalny oraz likier kokosowy i po wymieszaniu wszystkich składników, wyłożyć ciasto do formy.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry, po czym ułożyć dość grubo na cieście. Formę umieścić w piekarniku i piec na drugim poziomie od dołu przez 30 minut.
W między czasie białko utrzeć z cukrem, a na koniec dodać wiórki kokosowe. Ułożyć bezę na podpieczonym cieście i piec kolejne 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia wyjąć z formy i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja


3 komentarze:

  1. fajnie jest mieć ciasto, od którego nie można się oderwać :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny przepis :) zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomity wypiek ,jabłka ,kokos -czego chciec więcej !

    OdpowiedzUsuń