Składniki:
- 25 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka śmietany lub jogurtu
- 2 duże budynie śmietankowe
- 1 kg jabłek
- bułka tarta
1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ugotuj budynie wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem połowy szklanki cukru, odstaw, by ostygły.
2. Ciasto: masło utrzyj z resztą cukru( 1 szklanka) i żółtkami na puszystą, gładką masę. Ucierając, wsyp mąki, proszek i dodaj śmietanę. Następnie dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.
3. Na blachę wlej 3/4 porcji ciasta, posyp bułką tartą, rozłóż jabłka i budyń. Przykryj resztą ciasta. Piecz ok 50 minut w temp. 170 stopni.
Smacznego!:)
i ja korzystam!wczoraj przywiozłam pełną siatkę jesiennych,pachnących jabłek i gruszek od dziadków;)w takim placku byłyby pyszne:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam chrupiąc złote renety;)
uwielbiam połączenie budyniu i jabłka <3 pychotka!
OdpowiedzUsuńmoje ulubione połączenie :) też ciągle piekę z jabłkami, ale właśnie teraz smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuń